Bahan-bahan:-
1/2 ekor ayam
garam kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
1cm halia
3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
garam kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
1cm halia
3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
Cara-cara:-
1) Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit.
Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
2) Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
3) Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk
2) Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
3) Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk
sehingga naik bau.
4) Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
5) Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.
4) Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
5) Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.
0 comments:
Posting Komentar