26 Juni 2009

Ayam masak merah


Bahan-bahan:-
1/2 ekor ayam
garam kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
1cm halia
3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas

Cara-cara:-

1) Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit.
Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
2) Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
3) Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk
sehingga naik bau.
4) Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
5) Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.

0 comments: